Fašiangová dlhopoľská zabíjačka
Na začiatku bol nápad, chuť a odhodlanie. Potom pred kultúrnym domom viselo prasa, z ktorého sa o pár hodín podávali zabíjačkové špeciality a skončilo to fašiangovou zábavou v maskách. Takto nejako to vyzeralo na nultom ročníku Fašiangovej dlhopoľskej zabíjačky, ktorú zorganizoval Obecný úrad v Dlhom Poli v spolupráci so Združením rodičov ZŠ s MŠ a Klubom slovenských turistov.
Zabíjačkové špeciality
V sobotu 10. februára to pred kultúrnym domom v obci žilo už od skorého rána. Len čo priviezli prasa, dobrovoľníci vo farebných zásterách sa pustili do práce. A veruže sa poriadne zapotili. Pod ich šikovnými rukami vznikali tlačenky, klobásy, jaternice a nechýbala ani tradičná zabíjačková kapustnica a pečené mäso. Ešteže niektoré výrobky mali hotové už v predstihu, lebo dobroty sa míňali bleskovou rýchlosťou. Ľudí okrem mäsa v rôznych podobách lákala aj vôňa hriateho a každý návštevník si pochutil na chlebe s masťou a cibuľou či oškvarkovou nátierkou.
Fašiangová zábava
Ku každej správnej zabíjačke patrí aj ľudová hudba. O tú sa postarali Dlhopoľskí heligonkári a folklórna skupina Drotár. Dobrú náladu bolo cítiť aj v sále. Každý jedol a pil, čo mu hrdlo ráčilo a tancoval, čo mu nohy stačili. A čím menej jedla bolo na stoloch, tým plnší bol parket. Škrabošky pobehovali od rána a k bande detí, čo naháňala čerta sa podvečer pridali aj bláznivé masky od výmyslu sveta. To ešte len bola zábava. Takýto veselý fašiang v Dlhom Poli už dávno nebol. Vypilo sa vyše 50 litorv hriateho a predalo viac ako 500 porcií zabíjačkových špecialít. A keď odtancovali aj posledné maškary, organizátori si konečne vydýchli. Nielen od únavy, ale aj úľavy, že všetko dobre dopadlo. Akcia to bola naozaj výborná a my všetci, ktorí sme sa zúčastnili, ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník.